ρακιτζο

Αφού τελειώσει ο τρύγος, στα τέλη Σεπτεμβρίου, γίνεται το ρακιτζό, δηλαδή η διαδικασία απόσταξης της ρακής. Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα στρόφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια),απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος, τα οποία έχουν μείνει αποθηκευμένα σε μεγάλα βαρέλια για 20-40 ημέρες, ωσότου γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια προστίθεται η κατάλληλη ποσότητα νερού και ανάβεται η φωτιά. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει η διαδικασία της απόσταξης γίνεται μπροστά στα μάτια σας! Σε μια ώρα, σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι∙ πολύ δυνατή ρακή .Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς. Συνήθως η ρακή φτάνει στους 40 βαθμούς. Η μοσχοβολιστή ρακή, αχνιστή ακόμη, δίνει το σύνθημα για τρικούβερτο γλέντι. Οι πελάτες του καταστήματός μας έχουν την δυνατότητα να δουν αυτή την εμπειρία από κοντά καθώς ο ιδιοκτήτης διαθέτει ρακιτζό στην Κόρωνο και παράγει ρακή και κρασί.

Share